LITTEKENBEHANDELING

Na een operatie, trauma of brandwonden kunnen hypertrofische of overdreven littekens optreden. Om de pijn, roodheid en een trekkend gevoel aan de huid zoveel mogelijk te beperken wordt littekenbehandeling gebruikt. Deze behandeling bestaat uit manuele technieken of depressotherapie.

Brandwonden en littekens vragen een gespecialiseerde aanpak van bij het begin.

Er moet in de eerste plaats bekeken worden of de mobiliteit van de gewrichten optimaal is. Aangezien littekens over gewrichten kunnen lopen kan dit tot bewegingsbeperkingen leiden. Hiervoor gaan we via posturale rekkingen de beweeglijkheid onderhouden. Dit doen we zeker in de beginfase van de revalidatie, maar eigenlijk zolang het litteken blijft veranderen. Later schakelen we over naar actieve oefentherapie als het kan.

Het litteken zelf gaan we behandelen door middel van manuele defibrosering. Hier gaan we vooral de dikte en de spanning op het litteken benaderen. Dit kan al vanaf de derde week na de operatie.

Voor littekens die ouder zijn dan 6 maanden volstaat vaak de manuele behandeling niet meer. Hiervoor gebruiken wij een toestel voor depressotherapie. Hierbij wordt de huid met negatieve druk aangezogen en soepeler gemaakt.